CV

Curriculum Vitae van Salvina Matatula

De rode draad in mijn werk is mijn passie voor persoonlijk contact en verbinding met mensen. Ik ben mensgericht en werk vanuit oprechte interesse en betrokkenheid.


Mijn opleidingen en cursussen hebben één gemene deler: ze zijn gericht op communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Deze thema’s vormen de kern van mijn professionele en persoonlijke groei.


Ik deel informatie op deze website om je een indruk te geven van wie ik ben en hoe ik mij heb ontwikkeld.

Talenten, Competenties en Kwaliteiten

Luk Dewulf biedt, naar mijn mening, een prachtige en treffende visie op talent.

In zijn boek Ik kies voor mijn talentomschrijft hij talent als volgt:

"Talent betekent het hebben van een natuurlijke aanleg, een gave of een bijzondere begaafdheid. Het gaat om patronen in ons denken en handelen die van nature sterk ontwikkeld zijn."


Deze definitie onderstreept dat talent vooral iets zegt over iemands potentieel. Maar talent alleen is niet voldoende om resultaten te behalen. Daarom maakt Dewulf een onderscheid tussen talenten talent in actie:

Talent in actie = talent + gedrag + context


Het mooie aan deze benadering is dat talent pas écht tot bloei komt in de juiste omgeving. Vaak zijn we ons niet bewust van onze eigen talenten, omdat ze voor ons vanzelfsprekend aanvoelen. Daarom hebben we anderen nodig om ons talent te herkennen en erkennen. Hoe waardevol zou het zijn als kinderen al op jonge leeftijd hun talenten leren kennen?

Meer over talenten vind je op mijn website: www.jezelfbewustzijn.nl


Mijn Talenten

Met behulp van een talenten-tool, ontwikkeld door Luk Dewulf, heb ik mijn kernkwaliteiten in kaart gebracht. De talenten waar ik drager van ben:

Kansengever– Ik zie mogelijkheden en moedig anderen aan om kansen te grijpen.

Groeimotor– Ik stimuleer groei en ontwikkeling, zowel bij mezelf als bij anderen.

Bewuste Beweger– Ik ben bewust bezig met mijn energie en mijn eigen pad.

Positivo– Ik kijk met een positieve en oplossingsgerichte blik naar het leven.
Herkauwer– Ik neem de tijd om diep over dingen na te denken en inzichten te verdiepen.
Zinzoeker– Ik ben continu op zoek naar betekenis en verdieping.
Vertrouweling– Ik bied een veilige omgeving waarin mensen zich gehoord en gezien voelen.

Bruggenbouwer– Ik verbind mensen en ideeën met elkaar om samen verder te komen.


Opleidingen en Cursussen


Behaalde diploma's:

  • MAVO-D (nu VMBO-TL)
  • Middelbaar Laboratorium Onderwijs; Medische richting
  • HBO Lerarenopleiding, biologie 2e graad
  • post-HBO NEI-therapeut
  • HBO Medische basisvakken


Cursussen/Trainingen die ik volgde zijn verschillende methoden die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.

  • Trainer sociale vaardigheden (GITPL PAO)
  • Trainer Rots en Water-programma (psycho-motorische training) (Gadaku Institute)
  • Bestemmingsgericht trainen en coachen (YumaniX Academy)
  • Motiverende gesprekvoering (Workwise/180)
  • Effectieve communicatie (5D)
  • MatriXmethode Instituut: MatriXmethode gesprekstechniek (Ingrid Stoop)
  • Vernieuwde meldcode, afwegingskader trainingen gevolgd tijdens de meldcodetour 2020.
  • Systemisch kijken naar kinderen (Mieke Kox)
  • Kindertalentenfluisteraar; talentgedreven werken (Els Pronk en Luk Dewulf)
  • Yucelmethode
  • Return to Love (Vrouwengroep geleid door Nicole Smet, zij is directeur van The Love Corporation en tevens verbonden aan SSB (School voor Systemisch Bewustzijn, als docent/opleider)
  • Basisopleiding Systemisch Werk (Mieke Kox, trainer en mede-eigenaar van IVSW Instituut voor Systemisch Werk, co-trainer was Harriët Kollen)
  • Transcultureel Systemisch Werk (Monique Bolung en Demian Burgenik opleiders verbonden aan SSB, school van Hilbrand Westra)
  • Zingeving (nascholingsdag bij iQ Coaches: Saskia Buma en Leander Westerbeek van Eerten)
  • Autisme Academie: Autonomie bij autisme. (Driedaagse training bij Marjon Kuipers-Hemken en Leander Westerbeek van Eerten)


Bij iQ Coaches:

- Starterstraining (van zorgverlener naar zorgondernemer)

- Post-HBO opleiding: PILLAR-methodiek (grondlegger: Herman de Neef)


Werkervaring


Vanaf mijn 11e levensjaar ben ik gaan werken. Ik begon op een lelieveld en in de bollenschuur tijdens de zomer en ontdekte spoedig dat ik daar niet op mijn plek was. Vervolgens heb ik vakkengevuld bij verschillende supermarkten, in de kantine van een zwembad gewerkt waar ik klusjes deed en klanten bediende, in een viswinkel als verkoopster en mijn laatste bijbaan was bij de Jamin. Contact met mensen maakte voor mij het werk plezieriger.

 

Ik heb voor mijn opleiding tot medisch laborante tijdens mijn stages ervaring opgedaan in twee verschillende ziekenhuizen.

Daarna op verschillende scholen als docent biologie tijdens de opleiding docent biologie 2e graads.

 

Na een paar jaren met plezier werken in het reguliere onderwijs, heb ik in 2005, gesolliciteerd naar een baan op het OPDC Noord Kennemerland. Op deze school heb ik gewerkt, totdat deze werd opgeheven in 2016. Met de invoer van de 'wet passend onderwijs' is het OrthoPedagogisch en Didactisch Centrum binnen het samenwerkingsverband overbodig bevonden.

 

Op deze school heb ik, naast lesgeven in biologie, techniek, natuur- en scheikunde, trainingen gegeven en leerlingen begeleid. Training gaf ik aan groepen en begeleiding aan individuele leerlingen en kleine groepjes.

Ik was ook vakgroepvoorzitter en heb vergaderingen voorgezeten en jaarplannen geschreven.

 

Als mentor heb ik (intensief) contact gehad met leerlingen, ouders en externe instanties. Tijdens evaluaties werden de, door mij geschreven, handelingsplannen, voortgang en ontwikkeling van de leerling besproken. In mijn werk als docent was ik het meest geinteresseerd in de ontwikkeling van de mensen waar ik mee werkte. Kennisoverdracht was voor mij bijzaak. Ik ontdekte al snel dat kinderen het beste leren in een veilige omgeving waar zij zichzelf kunnen en durven te zijn en waarin zij zich gehoord en gezien voelen als individu.


Na de sluiting van het OPDC heb ik een korte periode gewerkt in het regulier voortgezet onderwijs. Dit heeft mij herinnert aan wat essentieel is voor mij als mens, nl. de mens in zijn geheel zien.


Na een periode zonder werk en het ontdekken wat ik wil en waar mijn behoeftes liggen op werkgebied, heb ik iets langer dan een jaar in het primair onderwijs als Intern Begeleider gewerkt op een fijne school met lieve en fijne collega's. En ik ben tot inzicht gekomen wat mijn bedoelingen zijn in o.a. het onderwijsveld. Hier schrijf ik meer over in: Bedoeling


In augustus 2019 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben ik gestart als ZZP'er. Ik zie mij zelf als holistisch ondernemer. Ik draag bij aan welbevinden en welzijn. Zelfstandig ondernemen is voor mij een manier om te kunnen doen waar ik goed in ben, waar ik energie van krijg en waar ik het gevoel heb dat ik mijn talenten m.b.t. groei en ontwikkeling inzet.


Per 1 september 2020 ben ik franchisenemer bij iQ Coaches geworden. iQ Coaches geven levensbrede ondersteuning aan mensen met ASS, ADHD of andere diagnoses. De PILLAR methodiek wordt hierbij ingezet. Voor meer informatie over deze organisatie en onze werkwijze kun je de website bezoeken www.iqcoaches.nl

Hobby's en Interesses


Wandelen in het bos, op het strand of daar waar ik ben. Wandelen in de natuur is voor mij een manier om alleen te zijn met mijn gedachten en gevoelens. Het is voor mij een effectieve manier om gedachten te ordenen, rust te creëren.


Dansen doe ik graag. Het maakt niet uit waar: thuis, estatic dance, 5 ritmes workshop, in een uitgaansgelegenheid, op een feest, met live muziek. Ook als de dansvloer helemaal leeg is, betreed ik de dansvloer :)


Theatersport en Improvisatietheater eerst bij Jos Paauw en nu bij Papaver, kan ik iedereen aanraden om te doen. Spelenderwijs leer ik om in het moment te zijn, mijn lichaam in te gaan en uit mijn hoofd te zijn. Dealen met wat zich op dat moment aandient. Plezier maken met anderen, in afstemming met anderen en mijn fantasie de vrije loop laten. Mijzelf ontwikkelen door het toneel te betreden.

 

Mijzelf creatief uiten op verschillende manieren: Zentangle tekenen, collages maken, sieraden maken, mozaïeken, schilderen, kleuren in kleurboeken, meubels pimpen, koken en ik laat mij inspireren door creativiteit van anderen en geef mijn eigen draai aan dingen. Het gaat mij daarbij niet hoofdzakelijk om het resultaat en vooral om het plezier dat ik tijdens het creëren beleef. Ik geniet ook van knutselen met mijn zoon, we hebben een minibieb gemaakt en in de voortuin gezet.


Documentaires en TED-talks kijk ik regelmatig om over uiteenlopende dingen te leren en input te krijgen. Ik hou ervan om mijn eigen denkbeelden en gedachten uit te dagen en te onderzoeken of het klopt wat ik denk. We hebben veel gedachten en overtuigingen en die zijn niet allemaal waar.


Boeken lezen doe ik met vlagen, zo lees ik een periode geen boek en zo lees ik er drie in een week. Leesboeken en Kennisboeken.

Waarden die belangrijk zijn voor mij

Ik deel deze met jou, omdat jij jouw waarden hebt. Ik heb gemerkt dat het makkelijker samenwerkt als je gelijke waarden hebt.

  • Gezins- familiegeluk
  • Verbondenheid
  • Integriteit
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Autonomie, vrijheid
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Betrokkenheid
  • Gelijkwaardigheid
  • Transparantie
  • Open communicatie
  • Samenwerken